Култни ТВ емисии од детството на повозрсните генерации

БУШАВА АЗБУКА македонска детска програма продуцирана со помош на МРТВ во 1985 со авторите Горан Стефановски и Слободан Унковски, со музика од Леб и сол и Ана Костовска. Програмата е насочена кон детското образование и запознавање со македонската книжевност, култура и традиција преку медиумите на музика, цртан филм, итн. Вкупно има 31 епизода со просечно траење од 29 минути, посебно посветени на буквите од македонската азбука.

https://www.youtube.com/watch?v=1To_P7kwsds

Related image

БРАНКО КОЦКИЦА

Е забавно едукативен програм кој е создаден благодарение на Бранислав Милиќевиќ. Она што ја прави посебна оваа е мисија е тоа што е следена во сите земји кои биле во составот на некогашната Југославија.Овој серијал има 250 епизоди и бил актуелен во 70-тите години на минатиот век.

Бранко на децата им се обраќаше со“Другари“,а колективниот поздрав беше тара-татираа…

https://www.youtube.com/watch?v=5oniUCnzSKI

Related image

НАШЕ МААЛО

Сигурно се сеќавате на серијата за деца „Наше маало“, која комбинираше забава со едукација, а сите нестрпливо ја чекавме.Сепак времето лета, пораснавме и ние, а и ликовите од серијата.Оваа серија за деца е создадена на почетокот на 21 век и го претставуваше соживотот и мултикултурата во Македонија.

 

Related image

извор: пиперче.мк

Leave a Reply

Your email address will not be published.