Како да препознаете грип, настинка или Ковид 19?

Научниците велат дека тестирањето е најдобриот начин да се утврди за која инфекција се работи бидејќи симптомите на болеста може да се преклопуваат.

Во време кога инфекцијата со омикрон коронавирус се шири низ светот истовремено со грипот и настинката, експертите открија како да ја препознаат разликата помеѓу симптомите на овие респираторни инфекции.

Тие тврдат дека тестирањето е најдобриот начин да се утврди за која инфекција се работи бидејќи симптомите на болеста може да се преклопуваат.

Вирусите кои предизвикуваат настинки, грип и KОВИД-19 се шират на ист начин – со капки од носот и устата на заразените луѓе и сите може да се пренесат пред лицето да сфати дека е заразено.

Времето во кое заразеното лице ќе почне да чувствува симптоми варира од личност до личност, а потврдено е дека поединечните случаи на инфекција со коронавирус може да бидат асимптоматски.

Кристен Колман, истражувачки асистент на Факултетот за јавно здравје на Универзитетот во Мериленд во САД, вели дека кашлицата, треската, заморот и болките во мускулите се вообичаени и за грип и за KОВИД-19.

Во исто време, симптомите специфични за инфекцијата СОВИД-19 вклучуваат губење на чувството за вкус или мирис.

Во меѓувреме, обичните настинки имаат тенденција да бидат поблаги кога станува збор за симптоми, кои вклучуваат затнат нос и болки во грлото. Треска е почеста кај грипот.

Експертите велат дека и покрај некои извештаи на Интернет, вирусите не се споиле за да создадат нова болест. Но, можно е да добиете грип и СОВИД-19 во исто време, состојба која моментално е позната како „флурон“.

„Ко-инфекцијата од кој било вид може да биде сериозна или целосно да ги влоши вашите симптоми. Ако случаите на грип продолжат да растат, можеме да очекуваме да видиме повеќе од овие типови на вирусни ко-инфекции во наредните недели или месеци“, рече Колман.

Со многу слични симптоми предизвикани од овие типови на вируси, тестирањето останува најдобрата опција за да се утврди кое лице страда од тоа.

Домашните тестови за грип не се достапни како оние за KОВИД-19, но некои аптеки нудат тестирање за двата вируса истовремено, забележува Колман. Ова може да им помогне на лекарите да препишат соодветна терапија.

Тој додава дека лабораториите можеби ќе можат да испитуваат примероци за различни респираторни вируси, но дека повеќето од нив немаат капацитет да го сторат тоа рутински, особено за време на рацијата KОВИД 19.

Вакцинацијата помага да се намали ширењето на вирусот. Американскиот центар за контрола и превенција на болести вели дека истовремената вакцинација против грип и СОВИД 19 е безбедна за здравјето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *