Зошто е важно да ги планирате вашите оброци?

Понекогаш ви се чини како да пробавте сè, но килограмите не исчезнуваат, тоа е затоа што не успеавте да го постигнете калорискиот дефицит, кој е предуслов за ефикасно топење на маснотиите. Во постигнување на дефицит на калории, може да ви помогне вашето секојдневно планирање на оброци. Планирајте го секој оброк така што ќе се состои од здрава храна, на телото му се потребни потребните хранливи материи, но и да содржи помалку калории отколку што навистина му е потребно на организмот. Покрај тоа, на дневно ниво, планирањето на оброците ќе ви заштеди дополнително време.

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да го испланирате правилно секој оброк и да постигнете дефицит на калории.

 

  1. Вклучете хранливи намирници во вашите оброци

За да ослабете, едноставно мора да јадете помалку калории отколку што трошите, меѓутоа, за да ослабете на здрав начин, покрај дефицитот на калории навистина е важно што и колку јадете. Важно е секој од вашите оброци да биде богат со витамини и протеини, базирајте ги оброците на свежо овошје и зеленчук и обидете се што повеќе да ги елиминирате преработените јадења и шекери.

 

  1. Обрнете внимание на комбинацијата на намирници

Половина од вашиот оброк треба да биде направен од нескробен зеленчук, кој има малку калории, но е богат со витамини и минерали, неопходни за организмот. Една четвртина од оброкот е резервиран за протеини во форма на месо, или риба, а остатокот е исполнет со житарици, или со скробен зеленчук, кој на организмот ќе му обезбеди протеини и растителни влакна.

За ужинка секогаш јадете овошје, ореви или грчки јогурт. Станува збор за намирници богати со протеини и влакна, кои ќе го измами гладот до следниот оброк.

 

  1. Обидете се да се придржувате до планот

Сите сме решени да успееме додека сè друго е засновано на планирање, меѓутоа, кога ќе се соочиме со првата пречка, најчесто се откажуваме. За успешно да се придржувате до планот, мора да го вклопите во вашата рутина. За време на викендот испланирајте оброци за цела недела, за да одите и купите потребни намирници. Подгответе оброци за неколку дена во неделата, во текот на викендот, поделете ги во чинии и ставете ги во замрзнувач, така што секогаш имате здрава алтернатива кога сте заглавени со времето.

Со здрави и добро испланирани оброци во вашата рутина воведете и половина час тренинг секој ден и за еден месец ќе ги видите првите резултати.

Извор: denar.mk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *