ЗАПОЧНА ИЗГРАДБАТА НА КУЛА ЗА РАНА ДЕТЕКЦИЈА НА ПОЖАРИ ВО МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА

Преку Програмата за прекугранична соработка на ЕУ, започна изградба на кула за детекција на шумски пожари на подрачјето на општина Македонска Каменица и на општина Невестино од соседна Бугарија.

“Со Програмата за прекугранична соработка на ЕУ, ја започнавме изградба на кула за детекција на пожари на подрачјето на Општина Македонска Каменица” – изјавува градоначалникот на општината, Димчо Атанасовски кој во соопштението за јавност додаде дека Проектот се реализира во партнерство со општина Невестино од Бугарија која е водечки партнер, а вредноста на проектот за македонската страна, односно за ЈП „Камена Река“ е 196.572 евра”.

“Во наредниот период ќе се интензивираат работите на терен, се со цел проектот да биде комплетно завршен до јануари 2023 година и да почнат да се користат бенефитите од функционирањето на истиот” – истакнува Атансовски

Проектот „Изградба на интегриран систем за рана детекција и превенција од шумски пожари во Невестино и Македонска Каменица“, е со референтен број CB006.2.12.039, кој се реализира преку Interreg-IPA CBC CCI2014TC16I5CB006.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *