Дали ќе се укине летното сметање на времето во ЕУ?

Финска се залага за укинување на летното сметање на времето во рамки на ЕУ.

Ова се бара затоа што повеќе од 70.000 Финци минатата година потпишаа петиција за укинување на летното сместање на времето.

 
Финската министерка за сообраќај и комуникација, Ан Бернер, изјави дека владина цел е откажување од оваа пракса во рамки на Унијата. За споредба, во Хрватска 85% од граѓаните сметаат дека треба да се укине летното и зимското сметање на времето.
Група пратеници од ЕП бараа укинување на зимско и летно сметање на времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published.