ДАЛИ ГУГЛ ОДЛУЧИ ДА ГИ “УНИШТИ” ФАКУЛТЕТСКИТЕ ДИПЛОМИ ЗАСЕКОГАШ?

Гугл неодамна објави дека планира да ја промени иднината на работата и високото образование.

Технолошкиот гигант започнува професионални курсеви чие присуство целосно ќе ги обучи студентите да работат на потребните ИТ работни места. И тоа ќе трае шест месеци.

Овие курсеви, кои Гугл ги нарекува „Сертификат за кариера на Гугл“, учат основни вештини кои ќе им помогнат на луѓето веднаш да најдат работа и се дизајнирани да се завршат за околу шест месеци.

„Колеџите се недостапни за многу Американци и не мора да имате ни факултет за да имате економска сигурност. Потребни ни се нови, достапни решенија за обука за работа за да и помогнеме на Америка да се опорави и да се обнови. Ќе ги третираме овие нови сертификати како еквивалентни на четиригодишна диплома за сродни занимања “, пишува Кент Вокер, виш потпретседател за глобални работи во Гугл.

Гугл не прецизираше колку точно ќе чинат новите курсеви, но слична програма понудена од компанијата на платформата за учење преку Интернет Курсер, професионален сертификат за поддршка на ИТ на Гугл, чини 49 УСД месечно. По таа цена, шестмесечен курс би чинело нешто помалку од 300 долари.

Покрај тоа, Гугл соопшти дека ќе финансира 100.000 стипендии врз основа на потребите.

Овој потег на многу оваа респектабилна компанија има голем потенцијал да ја промени иднината на образованието и работата.

Добијте сертификат, најдете работа

Една од главните критики на високото образование низ годините е дека универзитетите не ги учат правилно студентите на потребните вештини на работното место и ги оставаат во долгови со години додека се борат да ги отплатат студентските заеми (пред се во Америка).

Спротивно на тоа, Гугл тврди дека нивните курсеви, што би чинело дел од традиционалното универзитетско образование, ќе ги подготват студентите веднаш да најдат работа во областите со високи плати.

Трите нови програми што ги нуди Гугл, заедно со просечната годишна плата за секоја позиција (според Гугл), се: Аналитичар на податоци (93 000 УСД), Управител на Проект (66 000 УСД) и UX Дизајнер (75 000 УСД).

„Лансирана во 2018 година, програмата за ИТ сертификација на Гугл стана најпопуларниот сертификат на Coursera и илјадници луѓе најдоа нови работни места и ја зголемија заработката по завршувањето на курсот“, вели Вокер.

По завршувањето на програмата, Гугл ветува поддршка при барање работа.

Претходно оваа есен, компанијата ќе го понуди својот сертификат за ИТ поддршка во средните училишта низ САД.

Лекција за сопствениците на бизниси

Иако традиционалните дипломи сè уште се сметаат за неопходни во области како што се правото или медицината, се повеќе работодавци забележуваат дека повеќе не ги сметаат за задолжителни – Епл, IBM, Гугл, Тесла.

Точно е дека традиционалното високо образование може да биде потребно за некои патеки во кариерата, но за другите тоа не е ниту потребно ниту практично. Алтернативата на Гугл не само што чини дел од традиционалното образование на колеџ, туку може да се заврши за многу пократко време, и може подобро да ги опреми луѓето со вештини за работата што ја бараат.

Се разбира, она што го нуди Гугл не е ништо ново. На некој начин, новата програма потсетува на други видови обука што постојат со години, како што се програми за стручно образование или преквалификација. Разликата е во тоа што Гугл е респектабилна компанија, неговиот сертификат може лесно да се препознае и прифати во компании и индустрии, слично на некои факултети.

Сертификатите преку Интернет можат да им помогнат на работодавците да ја прошират својата база на вработени, отворајќи ја можноста да најдат неискористен талент на невообичаени места. Исто така, ќе ја охрабрите емотивната врска со потенцијалните кандидати.

Значи, ако сте работодавец или менаџер за вработување, запрашајте се:

Прочитајте и …  Работа од дома на Малдиви за 23.250 долари неделно

Дали е време да го преиспитаме она што го барате од потенцијалните кандидати за работа?

Можеме ли да ги искористиме едукативните програми како оние што ги нуди Гугл?

Или пак, дали имаме ресурси за да дизајнираме сопствена обука, да помогнеме во зголемувањето на основата на квалификувани кандидати и истовремено да обезбедиме дополнителен извор на приход за нашиот бизнис?

Може ли некој курс навистина да замени колеџ?

Многумина ќе изразат загриженост дека недоволно работодавци ќе ја ценат програмата за сертификација на Гугл, дека матурантите веројатно нема да најдат работа во Гугл…

…и тоа е вистина. Клучот за програмата на Гугл е да станете привлечни и да добиете поддршка од компаниите што мислат исто како Гугл кога станува збор за образованието.

И многумина веќе го сторија тоа. На пример, Гугл формираше конзорциум од над 50 работодавци кои можат да ангажираат дипломирани студенти на Програмата за сертификати на Гугл и ги покани дипломците директно да ги споделат своите информации со тие работодавци.

Некои од работодавците се: Walmart, Intel, Sprint, Bank of America, PNC, Best Buy, H&R Block, Hulu, Infosys, Sam’s Club.

Гугл тврди дека неговите сертификати се „дизајнирани да им помагаат на луѓето да најдат работа во која било компанија, во кој било сектор“. Компанијата во моментов ги поканува работодавците од сите големини со различни потреби за вработување да аплицираат за присуство на конзорциум.

Ова е само почетокот. И тоа не вклучува други компании кои во многу од нивните описи на работни места веќе се откажале од условите за завршување факултет, вклучително како што се Епл и IBM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *