Граѓаните веќе нема да одат во други градови за анализа на крв

По реакциите дека на овој начин ќе се забави начинот на работа и достава на резултати, министерот Филипче со ветување системот немало да влијае негативно по граѓаните и ќе се заштеделе пари.

– Пациентите нема да има потреба да патуваат за анализи кои не се вршат во нивните места на живеење. Нема да има дополнителни трошоци за пациентите, бидејќи резултатот ќе го добиваат во нивното место на живеење. Пациентите нема во никој случај да бидат оштетени, бидејќи тоа не се итни анализи. Итни анализи се потребни секаде каде што има хирургија и таму такви апарати се предвидени. Специфичните анализи е предвидено да се работат одделно во централна лабораторија. Анализи попладне и во ноќните часови ќе се изработуваат само за итните случаи, изјави Филипче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *