Во близина на Земјата откриена нова планета погодна за живеење

Ловецот на планети на НАСА, сателитот ТЕСС, ја откри првата планета што може да се насели, која е голема колку Земјата.

Ѕвездата ТОИ 700 по површина зафаќа 40 проценти од површината на Сонцето на Земјата, а нејзината температура е за половина пониска од таа на Сонцето. Оддалечена е околу сто светлосни години од Земјата.

Американската вселенска агенција објави дека ТЕСС пронашол свет со големина на Земјата во кој може да се живее, а предуслов за живеење е присуството на проточна вода, пренесува АФП.

Leave a Reply

Your email address will not be published.