Внимавајте: Секојдневни предмети што ни го загрозуваат животот

Нашето здравје е највредната работа. Сепак, многу луѓе се сеќаваат на тоа само кога ќе го загубат здравјето. Ако размислиме за тоа, сè околу нас може да биде опасно до одреден степен. Прашањето е дали сфаќаме каков ризик лежи дури и во наједноставните работи.  Поради оваа причина, научниците наведоа 5 артикли од нашите секојдневни животи кои се опасни по живот. Сепак, за повеќето луѓе се чини дека се безопасни.

Врвките на обувките

Дали знаевте дека врвките на чевлите или патиките се толку опасни што се официјално забранети во некои канцеларии во Велика Британија? Се разбира, зборуваме за одврзани чевли,  бидејки ако стапнете на  врските ризикувате да паднете и да бидете сериозно повредени. Ова е особено опасно ако вашата работа вклучува носење тегови. Покрај тоа, неврзаните врвки на чевлите можат да влезат во машина за перење или лифт, на пример.

Слушалки

Ако имате навика да се движите со слушалките цело време, тогаш не сфаќате колку е опасно тоа. Факт е дека слушањето гласна музика го одвлекува вниманието на една личност, и ако тој вози, тоа значително ја зголемува веројатноста да направите судар, да удрите во било какви пречки или да паднете во дупки.

Долги марами и шалови

Многумина од нас се сеќаваат на приказната за познатата балерина Исидора Данкан – додека се возела во автомобилот на пријател, нејзината марама се заплеткала во воланот на автомобилот и ја задушила пред возачот да дознае за несреќата. Ваквите несреќи не се случуваат толку ретко како што мислат многу луѓе, па затоа носењето долга шал што не е скриен под облеката претставува значителна опасност за вашето здравје. Никогаш не возете велосипед со вакви марами.

Чевли со високи потпетици

Безброј студии докажаа огромна штета на здравјето на жените предизвикана од носење високи потпетици. Можноста од  воспаление на зглобовите, болка во стапалото и оштетување на нервите. Постои уште една опасност – колку се повисоки чевлите, толку е потешко за жената да одржува рамнотежа при движење. Ризикот од паѓање, болни модринки и фрактури се зголемува. Замислете една жена во такви чевли што стои во метрото на самиот крај на платформата.

Полначи за мобилни телефони

Неколку приказни за спонтани пожари, па дури и експлозии на батерии се објавени во медицински списанија, кои сега се наоѓаат во џебовите на огромен број сопственици на мобилни уреди. Особено е опасно да се купат овие батерии од непроверени продавачи кои можат да продаваат производи со низок квалитет од сомнителни состојки, но по привлечна цена.

Извор: здраве.то

Фото: index.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *