Вирусот е повеќе проширен кај младите под 30 години, а секој трет стекнал имунитет на Ковид-19

Вирусот е повеќе проширен кај младите под 30 години а секој трет скопјанец стекнал имунитет на Ковид-19. Од Институтот направија теренски скрининг за да проверат колку од граѓаните имаат анти-тела и уште колку ни останува до стекнување на колективен имунитет. Теренската проверка се одвиваше неколку дена во 4 скопски општини Аеродром, на две локации во Центар, Чаир и Карпош на околу 1000 случајни минувачи.

– Проф. Д-р Александар Петличковски директор на Институт за имунологија (Секој трет човек што шета по улица има поминато и има имунитет на оваа болест. Старосна – кај групацијата под 30 години имаме почеста преваленција. Ако вкупниот 31% кај изолираната група е 39% повеќе проширен е кај младите. Ретко слушаме дека некој стигнал до болница. Да знаеме до каде сме и уште колку ни треба. Околу 70 малку помалку % ќе имаат имунитет.

Државата фокусот со сите сили да го стави на вакцините и за истото да  направи стратегија, оние кои прележале да се вакцинираат со една доза смета  Петличковски.

„По мене е многу разумно да донесеме став дека оние кои ја поминале болеста треба една доза да примат по 6 месеци од поминувањње на болеста. Многу понапредни земји на овој начин, особено во услови кога немаме услови за сите да се имунизираат.Многу светски студии и наши студии покажуваат дека една доза на вакцина ( фајзер) претп мн блиски паралелно оди со Спутник, јасно покажуваат дека по 1 доза антителата се мн мн високи. Овој ефект сумарен од болест и една доза е по сигурно отколку две дози.

Од Нова Година Институтот користи по сензитивни тестови за откривање на антителата што водат до неутрализирање на вирусот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *