А тај виц знаеш ле го…? (ќоравио кон)

Некој заглавил со колата у еден канал покрај меѓуселски пат и ојдел у блиското село да тражи помош. Нафанал се еден од селаните со коно да му истегли колата. Одат там дека била заглавена колата, врзуваа ја за коно и тај од селото почнал да вика по него:

– Дииии, Сифчо, дииии! Коно не мрда.
– Дииии, Чрнчо…диииии! Коно стои на место и ни да чуе да повлече.
– Дииии, Белчо, диииии! Коно одново не мрда.
– Дииии, Дорчо, диииии! Ајдеееее… И коно како без мака измакнал колата од канафката.

Тај шоферо, гледа и се чуди, зашо тека… Погледал тека уште малце и попитал:
– Зашто ти цело време викаш по коно со четири различни имиња бе чичо?
– Еееее синко, зашто…на коно правилно име му е Сифчо, ама е ќораф, и ако разбере, дека сам треба да ти тегли колата…нема шанси да ја повлече!

Leave a Reply

Your email address will not be published.