АВТОБУСИТЕ ВО ЛОНДОН ЌЕ ВОЗАТ НА КАФЕ


21.XI.2017 kamenica.mk

Кафето ќе учествува со 20 проценти во производството на биогоривото, во кое потоа ќе се додава традиционален дизел

 Лондонските црвени автобуси наскоро ќе возат на кафе, односно биогориво прозведено од кафени зрна. Технолошката компанија со седиште во Лондон „Био-бин“ веќе склучи партнерства со кафулиња и фабрики низ Британија за собирање на искористени зрна, а иницијативата ја поддржа и нафтениот гигант „Шел“.

Досега се произведени 6.000 литри гориво од кафе, што кога ќе се измеша со класичен дизел, е доволно за годишен погон на еден автобус. Тие ќе можат да возат вака без дополнителни модификации.

Според проценките на „Био-бин“, просечен жител на Лондон пие 2,3 кафиња на ден, со што се добиваат 200.000 тони отпад годишно. Британија произведува 500.000 тони кафе годишно.

„Тоа има високо ниво на масленост и ќе учествува со 20 проценти во производството на биогоривото, во кое потоа ќе се додава традиционално дизел гориво“, вели Артур Кеј, основач на „Био-бин“.

„Био-бин“ е основана во 2013 година и наскоро планира да се прошири низ Европа и САД. Притоа се избираат местата што имаат фабрики за инстант кафе, а луѓе кои консумираат многу кафе и онака има секаде.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: